Ljudböcker håller på att få samma status som vanliga böcker. Förlagsbranschen betraktar dem nu som en minst lika viktig del av en boklansering som boken på papper. Det visas inte minst av att alltfler böcker nu släpps med ambitiösa inläsningar som är ljudsatta och dramatiserade.
Ljudböcker har varit populärt länge, under lång tid på CD-skivor och tidigare än så ibland också på kassetter. Ljudbokens stora genombrott kom dock i samband med att streamingen slagit igenom på bred front. Nu är ljudböckerna i princip en minst lika viktig del i förlagsbranschen som böckerna själva. Många författare lägger dessutom ned minst lika mycket möda på att ljudboken ska hålla hög klass som boken i sig. Ljudutgåvan är med andra ord inte längre ett bihang till den fysiska boken, utan en produkt som står på egna ben. Nu kan du Lyssna på ljudböcker gratis via Ljudboksappar.com och upptäcka fördelarna med att lyssna på en god bok.
Ljudböcker inte längre tvåa efter böckerna
Så sent som hösten 2019 släppte den amerikanske journalisten och författaren Malcolm Gladwell sin senaste bok “Talking With Strangers”. Först och främst i standardutgåva med hård pärm. För Gladwell är det dock än viktigare att boken släpps i pocketutgåva, han är som bekant ett av de största namnen inom de så kallade “flygplatsböckerna”. Böcker som köps i hast i bokhandlar på tågstationer och flygplatser av människor som befinner sig på resande fot. Inget anmärkningsvärt så långt. Mer speciellt är att Talking With Strangers släppts i en väldigt ambitiös utgåva som ljudbok. Ljudboksutgåvan består inte av en vanlig uppläsning av boken ifråga utan är utformad snarare som ett långt reportage, komplett med ljudklipp från intervjuer och bakgrundsmusik.
Många skäl till att lyssna på ljudböcker
Med tanke på hur framgångsrika ljudböckerna har blivit är det inte konstigt att tidningarnas kulturredaktioner nu regelbundet publicerar listor över de bästa som släpps. En del väljer att lyssna på en särskild ljudbok av skälet att de tycker om den som läser upp boken. Sveriges populäraste ljudboksröster är Stefan Sauk och Katarina Ewerlöf. Chansen är stor att det är någon av deras stämmor du kommer få höra läsa upp en svensk ljudbok. Med det sagt är fortfarande författaren och genren som är den viktigaste faktorn när svenskar väljer vilka böcker de ska lyssna på.
Ljudböcker har många fördelar, varav de flesta har att göra med att du har händerna fria när du lyssnar på ljudbok. Där en vanlig bok är någonting de flesta ägnar sig åt vid lugna stunder hemmavid är ljudboken en litterär upplevelse som du kommer åt vart du än befinner dig. Flexibiliteten utgör såklart en stor del av mediets genomslagskraft. Människor lyssnar på gymmet, i kollektivtrafiken, till och med när de arbetar.
Det bästa av allt är att ljudböcker är en enkel källa till kunskaper som ger dig ett rikare liv som människa. Kanske också som yrkesperson. Det finns ju ljudböcker inom snart sagt alla kategorier, inklusive böcker som på ett handgripligt sätt kan hjälpa dig i din yrkeskarriär.